- De beide co-voorzitters van de politieke partij Volt leggen hun functie neer wegens de werkdruk rond de zaak-Gündogan.
- Volgens secretaris Rob Keijsers heeft de affaire duidelijk gemaakt dat de partij moet professionaliseren. Hierom wil Volt nu een betaalde partijvoorzitter.
- Fractieleider Laurens Dassen zei op een congres dat de partij hulp heeft gevraagd van Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld.
- Lees ook: Gündogan gaat zelfstandig verder als Kamerlid, nu breuk met Volt definitief lijkt
De beide co-voorzitters van de politieke partij Volt stappen op. De zaak-Gündogan heeft de partij mede duidelijk gemaakt dat de partij moet professionaliseren, zei secretaris Rob Keijsers.
De pro-Europese partij heeft twee co-voorzitters. Sacha Muller trad eind maart al tijdelijk terug om een burn-out. Peter-Paul de Leeuw gaat weg omdat hij meer aandacht aan zijn eigen bedrijf wil geven. Hij zei dat het de afgelopen maanden heel zwaar is geweest om het voorzitterschap van Volt te vervullen naast zijn reguliere baan.
Volt wil nu een betaalde partijvoorzitter. Die kan de partij zichtbaarder en gedurfder maken, aldus De Leeuw. Het voorzitterschap wordt nu tijdelijk vervuld door Emmy Mol die algemeen bestuurslid was.
De jonge partij, die hard is gegroeid, kende moeilijke maanden. Tweede Kamerlid Nilüfer Gündogan werd uit de partij gezet na meldingen van grensoverschrijdend gedrag. Over die zaak houdt de partij zondag een extra congres in Den Bosch.
Volt schakelt hulp in van regeringscommissaris Mariëtte Hamer wegens kwestie-Gündogan
Op het congres zei fractieleider Laurens Dassen dat Volt hulp heeft gevraagd van Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld.
Het zijn "ontzettend pijnlijke weken" geweest voor de jonge partij, zei Dassen. Hij vond de hele affaire "super moeilijk" en gaf toe dat het niet allemaal goed is verlopen. Hij sprak van een partij met "groeipijnen".
Hamer moet "ons helpen hoe het beter kan", zei hij. Maar een ding maakte Dassen de leden duidelijk: ook als de rechter Gündogan in hoger beroep in het gelijk stelt, is er voor haar geen plaats meer bij Volt. Hij kreeg daarop een luid applaus van de aanwezige leden.
Gündogan werd medio februari na meldingen van grensoverschrijdend gedrag geschorst. Toen waren er met haar al gesprekken, coaching en mediation geweest, aldus het bestuur. Gündogan stapte na de schorsing naar de rechter die haar gelijk gaf. Maar de zaak liep uit de klauwen en Volt zette haar uiteindelijk uit de partij. Het bestuur erkent dat het allemaal "heel veel beter" had gekund, maar blijft achter het besluit staan.
De leden zijn kritisch naar het bestuur. Vragenstellers zeggen zelfreflectie bij het bestuur te missen. De communicatie richting Gündogan kwam "nodeloos hard" over. De schorsing kwam als een "donderslag bij heldere hemel", aldus een lid.
"Er lag geen handboek crisiscommunicatie klaar", erkende secretaris Rob Keijsers. De partij wil van de affaire leren, zegt hij. Er komen vertrouwenspersonen, een adviesraad en de partij wordt geprofessionaliseerd.